יהדות פריז

 פריז היא המרכז התוסס של חיי היהודים בצרפת, מתגוררת בה האוכלוסייה היהודית הגדולה ביותר מבין כל הערים באירופה. במדינה חיים כמעט 500 אלף יהודים ומעל למחצית מהם מתגוררים בעיר האורות. בכל מה שקשור לקהילות יהודיות מחוץ לישראל, פריז נחשבת למעצמה ובהתאם לכך היא מציעה בילויים ושירותים המתאימים לשומרי מסורת, כמו מסעדות כשרות, מעדניות יהודיות ודוכני פלאפל.

בפריז ישנם עשרות בתי כנסת עם עבר עשיר וחלק ניכר מהם עדיין משמשים את חברי הקהילה. קהילות יהודיות חיו בצרפת לכל אורך ההיסטוריה שלה, החל מהתקופה הרומית ועד היום. בתקופות מסוימות הם ניהלו אורח חיים משגשג, עם נטייה מובהקת לאינטלקטואליות ורוחניות. היהודים השתלבו בחיי החברה והתרבות הצרפתיים, הם ידועים בזכות הישגיהם בתחום הרפואה, הכלכלה והספרות. בעמוד הבא נציג בפניכם כמה מהאתרים הבולטים ביותר של היהדות בפריז.

מעט היסטוריה
הרומן היהודי עם צרפת הוא בן למעלה מאלפיים שנים. בעת המודרנית חלו שינויים שעיצבו מחדש את המרקם של הקהילה היהודית במדינה. בתחילת המאה ה-20 גברה העלייה היהודית לצרפת, ובאותן שנים קמו אמנים יהודיים בולטים במיוחד כמו מודיליאני ושאגאל. אולם, כאשר החלה מלחמת העולם הראשונה עצרה ההגירה וגם יהודים גויסו ללחימה. בתום המלחמה המשיכו להגיע יהודים לצרפת, בעיקר מצפון אפריקה, טורקיה ומזרח אירופה. לפני הפלישה הנאצית גרו במדינה כ-300 אלף יהודים.

במהלך מלחמת העולם השנייה רבים מיהודי צרפת גורשו למחנות ריכוז בפולין, גרמניה ובצרפת עצמה. ההערכה היא שכ-25 אחוזים מיהודי צרפת נרצחו בשואה ורק 180 אלף יהודים חיו בה לאחר המלחמה. במחצית השנייה של המאה העשרים ועד היום, סובלות קהילות יהודיות מהתקפות נשנות על רקע גזעני. לצד זה הקהילות מאוחדות עם מרכזי תרבות וחינוך פעילים והשתלבות מלאה בחיי היומיום בפריז. כיום מרבית היהודים במדינה הם בעלי זיקה דתית-מסורתית ואורח חיים חילוני בעיקרו. רוב המשפחות היהודיות שולחות את ילדיהם לבתי ספר ציבוריים, אולם ישנם גם בתי ספר עבריים ולא מעט ארגונים ותנועות נוער פעילות. בנוסף, ישנם כ-20 בתי ספר יהודיים בפריז, ופועלת בה קהילה דו-לשונית מיוחדת בשם "קהילת-גשר". יחד עם זאת, תושבים יהודים רבים מעוניינים להגר לישראל, וכאלפיים מהם אכן עושים זאת בכל שנה.

מוקדי עניין יהודיים בפריז Pletzel לב ליבה של יהדות פריז ההיסטורית הוא ה"פלעצל", מילה ביידיש שבה כינו את המקום בו התרכזה מרבית הפעילות היהודית בעיר. הרובע היהודי העתיק הזה קיים מאות שנים, והוא נמצא באזור המארה ברובע הרביעי של פריז. בו תוכלו למצוא את רוב האתרים היהודיים המעניינים בעיר: בתי כנסת, מונומנטים ואתרי זיכרון. ברובע זה נמצאות מיטב המסעדות היהודיות שמגישות מנות מסורתיות כשרות, חנויות ספרים המתמחות ביהדות ומאפיות מפתות במיוחד של משפחות יהודיות.

 Musée d'Art et d'Histoire du Judaïsme
המוזיאון לאמנות ולהיסטוריה היהודית שוכן באזור המארה סמוך למרכז פומפידו, ברחוב rue du Temple 71. הרעיון להקמת המוזיאון גובש בשנת 1986, לאחר שהוכשר המבנה בו הוא נמצא כיום (Hôtel de Saint-Aignan). במקום מוצגים אוספים הסוקרים את ההיסטוריה של היהודים בצרפת, החל מימי הביניים וכלה בהכרזת הקמת מדינת היהודים. המוזיאון מציג תערוכות קבועות ומשתנות, כולל פירוט של הפרשיה המפורסמת על החייל דרייפוס וציורי אמנות של האמן הידוע מארק שאגאל. בנוסף, ישנו אוסף מעניין של דגמים של בתי כנסת מכל רחבי אירופה.

Tournelles synagogue
זהו בית כנסת מפואר הנמצא ברובע המארה, ברחוב Rue Des Tournelles. המבנה הוקם במקור כדי לשמש את הקהילה האשכנזית, החל משנת בנייתו ב-1876. אולם במחצית המאה העשרים הוא הומר והפך להיות משכנם של יהודים מהזרם הספרדי. השינוי חל בעקבות גל העלייה הגדול של יהודים מצפון אפריקה. ביקור בבית הכנסת הזה יפגיש אתכם אם בנייה מיוחדת שבוצעה בסדנאות נפחות בסגנון נורמנדי. חזית המבנה מעוטרת בחלונות ויטראז' צבעוניים, לצד עמודים המייצגים את מגילות הברית עם כיתוב בעברית. אולם התפילה המרשים מכיל במה לארון הקודש, המוגן ביציקות ברזל. זהו בית הכנסת השני בגודלו בפריז.

 Musee Carnavalet
מוזיאון קרנוולה אמנם מוקדש בעיקרו להיסטוריה הכללית של פריז, אולם בהחלט יש לו מה להציע עבור כל מי שמתעניין ביהדות הפריזאית. המוזיאון שוכן גם הוא ברובע היהודי שבמארה, בכתובת Rue De Sevigne 23. שניים מחדרי המוזיאון מציגים אישים יהודים בולטים לאורך ההיסטוריה של העיר. המוכר ביותר שבהם הוא הסופר הדגול מרסל פרוסט, כותב הספר המפורסם "בעקבות הזמן האבוד". מלבד אלו, המוזיאון בעל החצר המטופחת מציג אוספים של ממצאים ארכיאולוגיים, ציורים וצילומים מתקופות שונות של פריז.


Agoudas Hakehilos Synagogue
זהו אחד מבית הכנסת המעניינים בפריז. הוא נבנה בשנת 1913 בסגנון הנובו-ארט היפיפה. המתפללים בו היו עולים יהודיים שהגיעו מרוסיה ורומניה. בית הכנסת שוכן באזור המארה היהודי, בכתובת Rue Pavee 10. המעצב של המבנה הוא Hector Guimard שאחראי גם לכמה מהעיצובים המפורסמים של מערכת המטרו העירונית. בית הכנסת הוקם כדי לענות על הצרכים הדתיים והחברתיים של יהודים עולי מזרח אירופה. כשתבקרו במקום תוכלו להתרשם מתקרות גבוהות ושלל נברשות, ספסלים ומנורות שעוצבו מברזל יצוק ובאופן מסוגנן במיוחד. בערב יום כיפור 1941 בית הכנסת הופצץ ובשנת 1989 הוא עבר שיפוץ מסיבי על ידי רשויות צרפת שדואגות לשמר את המונומנט.

 Memorial to the unknown Jewish Martyr
ברחוב Geoffroy l'Asnier שבמרכז אזור Pletzel, נמצאת אנדרטה גדולה המוקדשת לקרבנות היהודים ממלחמת העולם השנייה. בתוך החצר ישנו גליל ברונזה גדול-ממדים בצבע טורקיז, עליו חקוקים שמות של מחנות הריכוז וההשמדה. במקום נמצא גם אפר מגטו ורשה. לצד האנדרטה ישנו קיר זיכרון עשוי אבן, עם גילופים המשחזרים סצנות מהשואה. ניתן להיכנס לבניין המרכזי בחזית האנדרטה, אשר מציג תיעוד של אמנות יהודית בתקופת הכיבוש הנאצי, כולל אוספי ציור ותערוכת צילומים.

 La Grande Synagogue de la Victoire 
בית הכנסת דה לה ויקטואר הוא הגדול ביותר בכל צרפת. הוא הוקם ונפתח לקהילה היהודית ב-1875, ומקום משכנו הוא ברובע מספר תשע בפריז. המבנה מרשים ביותר, ואם יש לכם זמן לבקר רק בבית כנסת אחד - זה המקום להגיע אליו. התקרות גבוהות והחלל הפנימי רחב במיוחד ומקושט. האדריכל שאחראי על בנייתו הוא Alfred Philibert Aldrophe שבחר בסגנון עיצוב ביזנטי. שמו של בית הכנסת הוא על שם הרחוב בו הוא שוכן, ומשמעותו היא "ניצחון". בית הכנסת פעיל גם כיום עם מאות מתפללים קבועים. הוא משמש לעדה האשכנזית והספרדית גם יחד, ונחשב למוסד דתי יוקרתי בקרב הקהילה היהודית במעמד הגבוה בפריז.

 Place de Vosges
במרחק הליכה קצר ממוזיאון Musee Carnavalet, נמצאת הכיכר המפורסמת פלאס דה ווז'. זוהי הכיכר הכי עתיקה בפריז, בנייתה החלה בתחילת המאה ה-17. המקום המרשים נבנה כמרכז המוקף בשורות מבנים, ששימשו למגורים עבור דיירים מהמעמד הגובה. הקשר היהודי לכל זה טמון באחד מן הבתים, בבית מספר שבע התגוררה (לזמן מה) השחקנית היהודית רחל. מומלץ לדלג גם אל המבנה הסמוך, שבו התגורר הסופר המהולל ויקטור הוגו. חדריו מתפקדים כיום כמוזיאון המוקדש לחייו ויצירתו.

 Louvre
מלבד היותו של מוזיאון הלובר אתר חובה בפריז, יש לו גם נגיעה קרובה ליהדות. בתוך המוזיאון ישנם פריטים רבים עם זיקה לחיי היהודים ולדת היהודית. לצד כל התערוכות המרתקות תוכלו להתבונן גם בדלתות עתיקות ממערת המלכים בירושלים, ביצירות מתקופת הרנסאנס עם מוטיבים תנ"כיים וטקסט משנת 849 שמתאר ניצחון של המואבים. כמו כן, המוזיאון מכיל עבודות אמנות של יוצרים יהודיים שונים, כמו חיים סוטין למשל.

פריז | in-paris.co.il

Zamir Sivan CEO